loader

Garść porad

Kilka sztuczek które pomogą w domowych wypiekach.

DOSKONAŁA PIANA?

Sekretem jest bardzo dokładne oddzielenie białek od żółtek, następnie białka należy schłodzić, a zanim zaczniesz je ubijać – dodać szczyptę soli; najpierw ubijaj powoli i stopniowo zwiększaj tempo, aż twoja piana "nie drgnie" kiedy odwrócisz naczynie do góry dnem:)

LŚNIĄCY LUKIER?

Jeśli chcesz, aby lukier na Twojej babce błyszczał, dodaj odrobinę tłuszczu roślinnego – efek będzie zapierający dech w piersiach;)

UDANE DROŻDŻOWE?

Ciasto należy dobrze wyrobić, tak aby było gładkie i lśniące, a na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki. Nigdy nie dodawaj cukru pudru zamiast kryształu, a z piekarnika wyjmij zaraz, gdy "kotrolny patyczek";) jest suchy po wbiciu w ciasto; unikniesz w ten sposób przesuszenia drozdżowca. Ciasto drożdżowe dłużej zachowa świeżość, gdy zamiast mleka dodasz kefir:)

CHCESZ UDEKOROWAĆ CIASTO ROZETKĄ LUB NAPISEM? NIE MASZ WORKA CUKIERNICZEGO?

Arkusz papieru pergaminowego zwiń w stożek, na szczycie stożka natnij niewieki otwór, a z drugiej strony odwiń papier na zewnątrz tak, aby stożek nie rozwinął się podczas szprycowania:)

UDANE WYPIEKI?

Zawsze trzymaj się odpowiednich dla ciasta parametrów pieczenia i pamiętaj by wcześniej rozgrzać piekarnik. Kieruj się tabelą wypieków:

RODZAJ CIASTA
TEMEPARATURA PIECZENIA W °C
CZAS PIECZENIA W MIN
KRUCHE
180-200
20-30
PÓŁKRUCHE
180-220
20-30
PIASKOWE
160-200
30-45
FRANCUSKIE
250
15-30
PÓŁFRANCUSKIE
250
15-30
BISZKOPTOWE
160-180
15-30
PIERNIK
150-160
45-60
DROŻDŻOWE
160-180
15-50

PERFEKCYJNY BISZKOPT?

Dodaj do ciasta łyżeczkę octu, Twój biszkopt zawsze będzie perfekcyjny)

OPADAJĄCY SERNIK?

Sernik nigdy nie opadnie jeśli część mąki pszennej z przepisu zastąpiesz mąką ziemniaczaną, kukurydzianą lub kaszą manną.

ZAKALEC?

Zanim zaczniesz wyrabiać ciasto, przesiej mąkę przez sito. Przesiana mąka jest dobrze napowietrzona, a ryzyko zakalca maleje:).

WYPIEKI LIGHT?

Jeśli chcesz obniżyć kaloryczność swojego ciasta, dodaj zamiast tłuszczu – twaróg w ilości połowę mniejszej niż przewidziana ilość tłuszczu.

NIE MOŻESZ WYJĄĆ CIASTA Z FORMY?

Paniętaj o starym, sprawdzonym sposobie: po wysmarowaniu blachy tłuszczem, przed włożeniem ciasta, włóż blaszkę do lodówki. Dzięki niskiej temperaturze forma się skurczy, a po włożeniu do piekarnika – ponownie rozszerzy, co znacznie ułatwi Ci wyjęcie ciasta.

DELIKATNE I KRUCHE CIASTO KRUCHE?

Do mąki dodawaj tylko zimny tłuszcz, w przeciwnym razie mąk wchłonie go zbyt wiele i ciasto będzie twarde i niemaczne)