loader

Szczypta historii

Kiedy i jak powstały pierwsze wyroby cukiernicze? Kiedy narodziło się cukiernictwo jakie znamy dziś?

Czy wiesz że:

  • już w epoce neolitu z ziarna zboża robiono pierwsze placki, które wypiekano na węglach, w popiele i na rozżarzonym kamieniu
  • w epoce brązu powstały pierwsze piece ceramiczne
  • z czasem do ciasta na pieczywo zaczęto dodawać miód – tak powstało pierwsze pieczywo cukiernicze
  • w VII wieku Arabowie wykradli sekret wykorzystania trzciny cukrowej od mieszkańców krajów położonych nad Morzem Śródziemnym
  • w XI wieku, w Salerno powstała pierwsza w Europie szkoła cukiernicza, nauczano w niej m.in. wytwarzania trzciny cukrowej, sporządzania soków i konfitur
  • w XIII wieku zaczęto produkować pierniki, dzięki wykorzystaniu przypraw takich jak pieprz, cynamon, imbir, goździki, sprowadzanych dzięki odkryciom geograficznym; Marco Polo przywiózł z Chin przepis na lody, znane tam już 4 tys. lat
  • przełomem w produkcji cukierniczej okazało się uzyskiwanie jasnych gatunków mąki i w 1348r. we Francji powstało ciasto sabaudzkie, dzisiejsze biszkopty, wtedy formowane łyżką
  • w XVI wieku, w Niemczech powstała pierwsza w Europie fabryka cukru z trzciny cukrowej
  • w 1504r. Sprowadzono z Ameryki do Europy wanilię, aw 1585r. sprowadzono po raz pierwszy ziarno kakao; i w 1848r. powstała pierwsza tabliczka czekolady
  • w 1540r. we Francji wyprodukowano pierwsze ciasto ptysiowe (parzone), a w 1660 po raz pierwszy sporządzono bitą śmietanę
  • w VIIw. wynaleziono cukierek zwany pralinką, po tym jak kucharzowi księcia du Praslin do syropu wpadł migdał
  • w 1740r. Król Polski Stanisław Leszczyński zanurzył ciasto w syropie i nadał mu nazwę "Ali-Baba", skróconą do "Baba" i używaną do dziś
  • w XVIII wieku w Niemczech odkryto cukier w buraku cukrowym i na początku XIXw. w Kowarach na Śląsku powstała pierwsza cukrownia produkująca cukier z buraka cukrowego
  • w 1800r. powstała pierwsza fabryka drożdży
  • w 1808r. w Paryżu wyprodukowano pierwszą chałkę
  • w 1820r. wynaleziono worek cukierniczy
  • w 1830r. Amerykańska gospodyni wynalazła maszynę do lodów
  • w 1865r. powstały piece węglowe
  • w 1870r. Ludwik Pasteur określił zasady pasteryzacji, niezywkle ważne dla cukiernictwa
  • współczesna historia to rozwój techniki, każda cukiernia posiada mniejszy lub większy nowoczesny park maszynowy, bez którego nie sposób się obejść